Hamkor tashkilotlar:

Koordinator


Yevropa hamkorlari


Toshkent kimyo-
texnologiya instituti
Kopengagen universiteti
Estremadura universiteti

Milliy hamkorlar


Urganch davlat
universitet
Buxoro muhandislik-texnologiya instituti
Andijon davlat universiteti
O‘zbekiston Milliy universiteti
Ilg'or texnologiyalar markazi

Davlat tashkilotlari va birlashmalari


O‘zbekiston Respublikasi Oliy ta’lim, fan va innovatsiyalar vazirligi
O‘zbekiston oziq-ovqat sanoati uyushmasi

Связанные партнеры


O'zyog'moysanoat” uyushmasi
“Sardoba Agro Holding” MChJ

INTERNATIONAL BEVERAGES TOSHKENT” MChJ QK

Toshkent kimyo-texnologiya instituti (TKTI)

IP1 yetakchisi, IP 3 va IP5 hamyetakchisi

Toshkent kimyo-texnologiya instituti (TKTI) 1991 yilda Toshkent politexnika instituti negizida tashkil etilgan. TKTI ilmiy, tadqiqot, tajriba-konstruktorlik va joriy etish faoliyatini amalga oshiruvchi davlat oliy o'quv yurti bo'lib, to'rt yillik bakalavr dasturlari, ikki yillik magistrlik dasturlari va doktorlik dasturlarini amalga oshirish uchun akkreditatsiyadan o'tgan. TKTI tarkibiga 5 ta fakultet, 26 ta kafedra, Innovatsion texnologiyalar markazi va 12 ta ilmiy laboratoriyalar kiradi. Bitiruvchilar "Sardoba" agroxoldingi, "TOSHKENTVINO KOMBINATI" AJ ChII , "O'zpaxtayog" AJ, "O'zdonmahsulot" AJ, Carlsberg, Nestlé va boshqalar kabi oziq-ovqat sanoati kompaniyalarida yetakchi mutaxassislar bo'lib ishlaydi. TKTIda 500 dan ortiq yuqori malakali mutaxassislar va ixtisoslashtirilgan professor-o‘qituvchilar, jumladan, O‘zbekiston Fanlar Akademiyasining 4 nafar akademigi, 215 nafar fan doktori va nomzodlari faoliyat yuritadi. TKTI Oʻzbekistonda oziq-ovqat fanlari boʻyicha taʼlimni modernizatsiya qilishda asosiy ishtirokchi hisoblanadi. So'nggi bir necha yil ichida TKTI ERASMUS + dasturi bo'yicha 6 ta loyihada ishtirok etdi va AQSh, Yevropa, Janubiy Koreya, Xitoy, Rossiya va Belarusiya va boshqalarning 110 dan ortiq xorijiy universitetlari va tadqiqot institutlari bilan hamkorlik qildi.

Vakillar:

Professor Botir Usmonov, fan doktori.
Qonuniy vakil, rahbar
Rektor, texnika fanlari nomzodi, pedagogika fanlari doktori, dotsent. 250 dan ortiq ilmiy-tadqiqot va 30 ta ilmiy-metodik ishlar, shu jumladan 2 ta darslik va 1 ta o'quv qo'llanma muallifi. 1999-yilda aspiranturani muvaffaqiyatli tamomlab, “Koʻchmas jismga bir qator zarba toʻlqinlarining taʼsirini matematik modellashtirish” mavzusida nomzodlik dissertatsiyasini himoya qildi. 1999-yilda Germaniyada ilmiy stajirovkani tamomlagan, Gamburg-Garburg texnika universiteti qoshidagi Nordik texnologiya institutida 2 yil mexatronika, “Mexanika va informatika” mutaxassisligi bo‘yicha tahsil olgan, kompyuterda dizayn va dasturlash sohasida ilmiy-tadqiqot ishlari bilan shug‘ullangan. 1994-1999-yillarda O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining “Iste’dod” jamg‘armasining ikki karra stipendiyasi sohibi Yaponiya va Germaniyaga qisqa muddatli o‘quv safarlariga yuborildi. B. Usmonov Yevropa va Xalqaro Physicon, Triple Helix ilmiy jamiyati a’zosi. U ingliz, rus va nemis tillarini biladi. Doktor Usmonov B., shuningdek, TKTI da oziq-ovqat texnologiyasi bo'yicha Yevropa Ittifoqi standartlariga muvofiq yangi o'quv dasturlarini tayyorlash va amalga oshirishda ishtirok etdi, TKTI va O'zbekistonning barcha boshqa universitetlarida ECTSni joriy etishda ishtirok etdi.
Uning ba'zi nashrlari quyida keltirilgan:
Botir Usmonov, Andrei Iskhakov, Oleg Evsutin, Alexander Shelupanov, Anastasia Iskhakova, Roman Meshcheryakov. The cybersecurity in development of IoT embedded technologies. International Conference on Information Science and Communications Technologies (ICISCT), 2017. DOI: 10.1109/ICISCT.2017.8188589
Botir Usmonov. A Numerical Solution of Hereditary Equations with a Weakly Singular Kernel for Vibration Analysis of Viscoelastic Systems. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences Volume 69 (2015) - Issue 6 (December 2015) Page range: 326 – 330. DOI: https://doi.org/10.1515/prolas-2015-0048

Professor Zebo Babaxonova, Aloqa uchun asosiy vakil, loyiha koordinatori
TKTI xalqaro aloqalar bo‘limi mudiri, fanlar doktori. U muhim xalqaro loyihalar tajribasiga ega va Erasmus Mundus dasturi doirasida 8 ta loyihada va NATO Tinchlik grantlari doirasida 1 ta loyihada ishtirok etgan. Yaqinda u 2 ta CBHE loyihasi va 6 ta ICM Erasmus+ loyihasini muvofiqlashtirdi: IQAT va UZDOC2.0. TCTI ishtirok etadigan barcha xalqaro loyihalarni muvofiqlashtirish uchun mas'ul va xalqaro loyihalar yoki seminarlarda ishtirok etish uchun nomzodlarni tanlash uchun mas'ul ishchi guruh a'zosi. 150 dan ortiq ilmiy maqolalari bor; 20 - UZB oliy ta'lim tizimini modernizatsiya qilishga bag'ishlangan.
Uning ba'zi nashrlari quyida keltirilgan:
1. The role of the principles of European educational standards in improving the quality of higher education. Erasmus+ in UZB book. Tashkent, 2017, 37-42.
2. Quality Assurance in Doctoral Education: UZB and European Contexts (ERASMUS+ CBHE PROJECT UZDOC 2.0). Erasmus+ in UZB book. Tashkent, 2018, 72-78.

Doktor Akmal Boboev, fanlar nomzodi. Aloqa uchun vakil, menejer
Enologiya va umumiy ovqatlanish kafedrasi mudiri. TKTI enologiya va uzumchilik fakulteti professori. U ECTS ta'lim tizimlari va UZBda mavjud tizimlar haqida Boloniya jarayoni haqida bebaho tajriba, bilim va ko'nikmalarga ega. Bir qancha loyihalarda ishtirok etgan, jumladan “Boloniya jarayoni/IQAT tamoyillaridan foydalangan holda institutsional sifatni ta’minlash tizimlari va tipologiyasini joriy etish salohiyatini oshirish”, “O‘zB/UZDOC2.0 dagi oliy ta’lim muassasalarida doktorantura sifatini oshirish” va boshqa xalqaro TKTIda amalga oshirilgan loyihalar. Shuningdek, u alkogol va tamaki bozorini tartibga solish va vinochilikni rivojlantirish agentligining texnik kengashi va degustatsiya komissiyasi a’zosi hisoblanadi. Doktor Boboevning ilmiy qiziqishlari donni spirtga qayta ishlash jarayonida antioksidant peptidlarni olish usullarini ishlab chiqishga qaratilgan.
Uning ba'zi nashrlari quyida keltirilgan:
Effect of Hydrolysis Products of Different Proteins of Wheat on Antioxidant Enzymes.A. Boboev, H.Hasanov, L. Yotova, S. Turabdjanov. INT. J. BIOAUTOMATION, 2011, 15(1), 5-12
State of Pepsin and Acidic Protease in Solid Phase System and the Factors Increasing Their Destabilization. 2011. A. Boboev, H. T. Hasanov, A. H. Hasanov and M. M. Rahimov. Journal of Food Science and Engineering 1, 303-312

Ra’no Akramova, t.f.n. O'qituvchi, murabbiy
TKTI oziq-ovqat texnologiyalari ishlab chiqarish fakulteti professori. U institutning xalqaro hayotida faol rol o'ynaydi. U oliy taʼlimning qulayligi va xalqarolashuvini qoʻllab-quvvatlashga yoʻnaltirilgan OʻZB oliy taʼlim tizimini modernizatsiya qilish tamoyillarini ishlab chiqishda faol ishtirok etadi. Shuningdek, “O‘zyog‘moysanoat” AK boshqaruvi a’zosi. Doktor Akramovaning ilmiy qiziqishlari noan’anaviy o‘simlik moylari ishlab chiqarishni rivojlantirishga qaratilgan edi.
Uning ba'zi nashrlari quyida keltirilgan:
1. Application of phosphatide concentrates from local raw materials to improve the quality of bakery products.
Akramova R.R., Djakhangirova G.Z., Khamrakulova M., Khojaev S.F., Normatov A.M. PalArch’s Journal of Archaeology of Egypt / Egyptology,17(6),3705-3716.Retrieved from https://archives.palarch.nl/index.php/jae/article/view/148
5. vol. 17 no. 6 (2020): palarch’s journal of archaeology of egypt/egyptology
2. A Study Of Edible Wheat Germ Oil From Local Grains. Akramova R.R., Abduraximov S.A., Sayfutdinov J.R. International Journal of Research p-ISSN: 2348-6848 e-ISSN: 2348-795X Volume 07 Issue 04 April 2020. India.

Kopengagen universiteti (UCPH)

IP3 yetakchisi,

IP1 va IP4 hamyetakchisi

Kopengagen universiteti 40 000 dan ortiq talaba va 9 000 dan ortiq xodimga ega Skandinaviyadagi eng yirik universitetlardan biridir. Universitet olti fakultet va 100 ga yaqin bo'lim va markazlardan iborat bo'lib, sog'liqni saqlash, gumanitar fanlar, huquq, hayot fanlari, farmatsiya, tabiiy fanlar, ijtimoiy fanlar va ilohiyot sohalarida 200 dan ortiq o'quv dasturlarini taklif etadi.
Kopengagen universitetining oziq-ovqat fanlari kafedrasi 150 dan ortiq xodimlarga ega va Daniyaning oziq-ovqat fani va texnologiyasi sohasidagi asosiy ta'lim muassasalaridan biri bo'lib, u yerda bakalavr, magistr va doktorlik darajasiga ega bo'lgan talabalar oziq-ovqat fanlarining xom ashyoni qayta ishlashdan boshlab iste'mol qilishgacha bo’lgan butun zanjir bo'ylab jarayon bo'yicha ta'lim oladilar.
Kafedra fundamental va amaliy tadqiqotlarga yo‘naltirilgan to‘rtta intizomiy bo‘limdan iborat. Professor Søren Balling Engelsen boshchiligidagi “Kimometriya va analitik texnologiya” (CAT) bo‘limi kimyoviy sohadagi dunyodagi yetakchi tadqiqot guruhlaridan biri bo‘lib, oziq-ovqat, metabolomika va oziq-ovqat sifatini nazorat qilish uchun kuchli biospektroskopiya laboratoriyasini tashkil etgan. Guruh hozirda 30 nafar olimlardan, jumladan, PhD talabalaridan iborat bo'lib, ularning tadqiqotlari asosan spektroskopiya, kimyometrika, oziq-ovqat tahlili va jarayonni tahlil qilish texnologiyalariga qaratilgan. CAT bo'limi butun dunyo bo'ylab olimlar bilan yaqindan hamkorlik qiladi va sanoat bilan milliy va xalqaro miqyosda kuchli hamkorlik an'analariga ega. CAT bo'limining oziq-ovqat laboratoriyasi uchta yuqori maydonli NMR spektrometrlari (400, 500 va 600 MGts) va turli defis platformalari (masalan, GC-TOF-MS, LC-UV va ICP-OES), shuningdek, bir nechta IQY spektrometrlari va Raman spektrometrlari bilan jihozlangan. Spektrometrlar, birinchi navbatda, tadqiqot uchun mo'ljallangan kabinalar va odatda oziq-ovqat sifatini nazorat qilish, haqiqiylik, oziq-ovqat nazorati va sanoat jarayonlarini kuzatish uchun ishlatiladi. Bo'limning hozirgi ilmiy qiziqishlari oziq-ovqat tahlili, oziq-ovqat mahsulotlarini soxtalashtirish va haqiqiyligi, akvakultura va klinikadan oldingi tadqiqotlar uchun odam plazmasi va siydik tahlili kabi turli tadqiqot mavzularini qamrab oladi.

Vakillar:

Professor Søren Balling Engelsen. Aloqa uchun vakil, menejer
Professor Søren Balling Engelsen (Google Scholar H-Index: 60) spektroskopiya va uni oziq-ovqat fanida qo'llash sohasidagi yetakchi olimdir. Professor Engelsen 1995 yilda Kopengagen universitetining Oziq-ovqat fanlari fakultetiga qo'shildi va 2001 yildan buyon Kimometriya va analitik texnologiya (CAT) (sobiq Sifat va Texnologiya) bo'limining mudiri. 2004 yilda u oziq-ovqat fanlari bo'yicha professor bo'ldi va xalqaro ekspertizadan o'tgan jurnallarda (Web of Science) 241 ta ilmiy maqola chop etdi. U Xirsh indeksi 43 ga ega va oziq-ovqat fanlari, uglevodlar tuzilishi va oziq-ovqat tahlili, shuningdek, yangi paydo bo'lgan omika, oziq-ovqat va metabolomika texnologiyalari sohalarida taniqli olimdir. Professor Engelsen NMR spektroskopiyasi, yaqin infraqizil spektroskopiya, Raman spektroskopiyasi va FT-IR spektroskopiyasi bo'yicha mutaxassis bo'lib, oziq-ovqat fanining turli muammolarini hal qilish uchun ilg'or kimyometrik usullar bilan birga ushbu usullardan foydalanishda ko'p yillik tajribaga ega. U oziq-ovqat ilm-faniga oid bir qancha loyihalarga rahbarlik qilgan va/yoki ishtirok etgan, shu jumladan, "keyingi avlod optimallashtirilgan va barqaror bioproseslarni ishlab chiqish" qaratilgan "BIOPRO" va "REWARD" (www.models.life.ku.dk), "oziq-ovqat va bioqayta ishlash sanoatida suvni qayta ishlashni ko'paytirish"ga qaratilgan strategik platforma va Yoshga bog'liq skelet mushaklari massasining yo'qolishiga qarshi kurash, oqsil qo'shimchalari va mashqlar yordamida sarkopeniyani engillashtirish uchun dalillarga asoslangan tavsiyalar berishga qaratilgan “COUNTERSTRIKE” (www.counterstrike.ku.dk),.
Eng so'nggi hissalardan ba'zilari quyida keltirilgan:
1. J.M. Amigo, A. del Olmo Alvareza, M.M. Engelsen, H. Lundkvist and S.B. Engelsen, Staling of white bread crumb and effect of maltogenic α-amylases. Part 1: Spatial distribution and kinetic modelling of hardness and resilience, Food Chemistry (2016), 208, 318-325.
2. P. Ebrahimi, F.H. Larsen, H.M. Jensen, F.K. Vogensen & S.B. Engelsen, Real-time metabolomics analysis of lactic acid bacteria as monitored by in vitro NMR and chemometrics, Metabolomics (2016), 12(4):77.

Doktor Bekzod Xakimov. Aloqa uchun asosiy vakil, menejer
Doktor Xakimov (Google Scholar H-index: 22) Kopengagen Universiteti (UCPH)ning Oziq-ovqat fanlari kafedrasi dotsenti. U kimyogar bo'lib, 2013 yilda Kopengagen universitetida Prof. Søren Balling Engelsen qo'l ostida Metabolomika bo'yicha PhD darajasini oldi. Uning tadqiqotlari maqsaddan tashqari metabolomni tahlil qilish uchun miqdoriy va yuqori o'tkazuvchanlik metodologiyalarini ishlab chiqishga qaratilgan. Doktor Xakimov GC-quadrupole-MS va GC-TOF-MS, shuningdek, LC-UV kabi eng zamonaviy tahliliy platformalar bilan jihozlangan Oziq-ovqat fanlari boʻlimining Oziq-ovqat fanlari laboratoriyasiga rahbarlik qiladi. Shuningdek, u Kopengagen universitetida kafedra xodimlari va boshqa olimlar uchun GC/MS Metabolomics treningini olib boradi. Yuqorida aytib o'tilgan "REWARD" va "COUNTERSSTRIKE" loyihalaridan tashqari, u Yevropa Ittifoqining "TriForC" (www.triforc.eu) loyihasida ham ishtirok etadi. Doktor Xakimov 2016-yil noyabr oyida oziq-ovqat fani va metabolomika sohalariga qoʻshgan hissasi uchun “Niels Foss Talent Prize”ga sazovor boʻldi (www.foss.dk). Shuningdek, u metabolomika sohasida o'qitish va ta'limni tashkil etishda faol ishtirok etadi va Metabolomikani tayyorlash bo'yicha Yevropa muvofiqlashtiruvchi guruhining (EmTraG) faol a'zosi (www.emtrag.eu). Doktor Xakimov xalqaro ilmiy jurnallarda 27 ta ilmiy maqola chop etgan:
B. Khakimov and oth., Plant metabolomics: Resolution and quantification of elusive peaks in liquid chromatography–mass spectrometry profiles of complex plant extracts using multi-way decomposition methods, Journal of Chromatography A (2012), 1266, 84-94.
2. B. Khakimov and oth. New Nordic Diet versus Average Danish Diet: Healthy long-term effects of the New Nordic Diet revealed by GC-MS blood metabolomics, Journal of Proteome Research (2016), 15(6), 1939–1954.
3. B. Khakimov and oth., Untargeted GC-MS Metabolomics Reveals Changes in the Metabolite Dynamics of Industrial Scale Batch Fermentations of Streptoccoccus thermophilus Broth, Biotechnology journal (2017), 12(10).

Tomasz Pawel Czaja (Tomash Pavel Chayya), PhD. Mutaxassislik yo'nalishi assistent professor. Bog'lanish uchun shaxs.
Tomasz Pawel Czaja oziq-ovqat fanlari (UCPH) kafedrasi dotsenti. U 2014 yilda Polshaning Vrotslav universitetida kimyo bo'yicha magistr darajasini oldi. Tomas Pawel Czaja 2019 yildan 2021 yilgacha Daniya, Kopengagen universiteti Oziq-ovqat fanlari fakultetida ilg'or analitik platformalar, IR va past maydonli NMR yaqinida oziq-ovqat sifatini nazorat qilish bo'yicha postdok sifatida ishlagan. Uning tadqiqotlari oziq-ovqat sifatini baholash va kelajakda oziq-ovqat xavfsizligi uchun oziq-ovqat ishlab chiqarish jarayonlarini takomillashtirishga qaratilgan. Tomasz Pawel Czaja oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarishning atrof-muhitga ta'sirini minimallashtirish (yashil o'tish) oziq-ovqat sifatini yaxshilash maqsadida oziq-ovqat ishlab chiqarish jarayonlarini kuzatish uchun tezkor spektroskopik usullarni (onlayn va real vaqt) amalga oshirishdan manfaatdor. Oziq-ovqat mahsulotlarini skrining usullarini yaxshilash uchun u yangi va samarali spektroskopik usullarni optimallashtirish va ularni ilg'or ma'lumotlarni qayta ishlash algoritmi (kimometriya) bilan birlashtirish ustida ishlamoqda.
Tomas Pawel Czajaning analitik qobiliyatlari:
Tebranish spektroskopiyasi: FTIR (MIR, NIR spektroskopiyasi, shu jumladan ATR, DRIFTS, SR)
Raman spektroskopiyasi: Yuzaki kengaytirilgan Raman spektroskopiyasi, Raman mikroskopiyasi va tasvirlash UV-VIS, SEM-EDS, NMR, past maydonli NMR, GC-MS.
Eng so'nggi hissalardan ba'zilari quyida keltirilgan:
The effect of acidification temperature and pH on intermolecular protein bonds and water mobility in heat and acid-induced milk gels Laursen, Anne Katrine, Ipsen, Richard, Ahrné, Lilia, Barone, Giovanni, Czaja, Tomasz Pawel & Rovers, T. A. M., 2023, (Accepted/In press) In: International Dairy Journal.
Differences in physicochemical properties of high-moisture extrudates prepared from soy and pea protein isolates Wang, H., van der Berg, Franciscus Winfried J, Zhang, W., Czaja, Tomasz Pawel, Zhang, Longteng, Jespersen, Birthe P Møller & Lametsch, Rene, 2022, In: Food Hydrocolloids. 128, 10 p., 107540.

Ekstremadura universiteti (UEx)

IP4 yetakchisi,
IP3 hamyetakchisi

Ekstremadura universiteti (www.unex.es) 25 000 ga yaqin talaba, 1993 oʻqituvchi, 17 ta fakultet va 2 ta universitet markazlariga ega boʻlgan davlat muassasasi boʻlib, toʻrtta kampusda joylashgan. Akademik taklif 72 ta bakalavriat, 5 ta ikkilik daraja, 5 ta xalqaro qoʻsh daraja, 43 ta rasmiy magistratura va 36 ta doktorantura dasturlarini oʻz ichiga oladi. UEx bir qancha xalqaro dasturlarda ishtirok etgan (ERASMUS+, ERASMUS MUNDUS, ATLANTIS, JEAN MONNET, LEONARDO DA VINCI, ALFA yoki TEMPUS). UEx HIDRANATURA loyihasi tufayli “Xalqaro mukammallik kampusi” sifatida tan olingan. UEx 9 ta milliy davlat universitetlari tomonidan yaratilgan G9 milliy guruhining bir qismi bo'lib, o'z mintaqalarida yagona hisoblanadi. 11 a'zodan iborat Oziq-ovqat texnologiyasi va sifatini o'rganish guruhi go'sht texnologiyasi va pazandalikka e'tibor qaratgan holda oziq-ovqat fani va texnologiyasida 30 yildan ortiq tajribaga ega. Ta'lim nuqtai nazaridan, guruh oziq-ovqat kimyosi va texnologiyasi, ovqatlanish va sanoat biokimyosi bo'yicha magistratura kurslarini o'rgatadi va go'sht fani va texnologiyasi bo'yicha magistr darajasini taklif qiladi. Guruh ko'plab aspirantlarga maslahat bergan va oziq-ovqat fanlari bo'yicha doktorlik dasturida faol ishtirok etmoqda. Guruh hozirda nafaqat oziq-ovqat kompaniyalari, ayniqsa go'sht kompaniyalari bilan hamkorlik qilmoqda, balki 25 yildan ortiq vaqt davomida raqobatbardosh milliy va Yevropa tadqiqot tanlovlaridan doimiy ravishda moliyalashtirilib kelmoqda. Tadqiqot ob'ektlari qatoriga bir nechta LC/MS va GC/MS, GC/FID, LC/fluorescence-DAD (Diode Array Detection), Floresan spektrometri, NIR, tekstura analizatori, Eksperimental oshxona va to'liq jihozlangan Eksperimental Go'sht ishlab chiqarish ob'ekti kiradi.

Vakillar:

Professor Jorge Ruiz-Carrascal (Xorxe Ruiz-Karraskal). Aloqa uchun asosiy vakil, menejer
Professor Jorge Ruiz-Carrascal go‘shtni qayta ishlash sohasidagi yetakchi olim hisoblanadi. U 1993 yilda UEXning Chorvachilik va oziq-ovqat fanlari bo'limiga qo'shildi va tez orada 2012/2013 yillarda Oziq-ovqat texnologiyasi va sifati bo'limi (TECAL) boshlig'i bo'ldi. Kornel universitetida (AQSh) va Foulum tadqiqot markazida (Daniya) postdoktorlik ilmiy xodimi bo‘lgan. 2013 yildan 2017 yilgacha u Kopengagen universitetining oziq-ovqat fanlari bo'limi professori bo'lib, u yerda texnologiya va go'shtni qayta ishlash bilan bog'liq mavzularga e'tibor qaratdi. Uning 120 dan ortiq ilmiy maqolalari xalqaro ekspertizadan o‘tgan jurnallarda (Web of Science) chop etilgan. U go‘sht fani va go‘shtni qayta ishlash sohasida, ayniqsa, go‘sht mahsulotlarida lazzat hosil bo‘lishi, go‘sht va go‘sht mahsulotlari sifatiga ta’sir etuvchi omillar, go‘shtni sous-vide pishirish yoki funksional birikma inkapsulyatsiya texnologiyasi kabi mavzularda taniqli olimdir. U GC/MS aroma tahlili, tekstura tahlili yoki yog 'ajratish va tahlil qilish bo'yicha mutaxassis. U molekulyar gastronomiya deb ataladigan fanning kashshoflaridan biri bo'lib, bir qator loyihalar va nashrlar, shuningdek, mavzu bo'yicha ko'plab nutqlari va hamkorliklari bilan. U xalqaro gastronomiya va oziq-ovqat fanlari jurnali muharriri yordamchisi. U Fan va pazandachilik boʻyicha Milliy tadqiqot tarmogʻini (INDAGA: Gastronomiyada innovatsiyalar, tadqiqotlar va ishlanmalar) boshqargan. Shuningdek, u Ispaniyada sous-vide go'sht tayyorlash bo'yicha milliy tadqiqot loyihasini (VACUUMLAMB) va Daniyada hayvonlarning qo'shimcha mahsuloti gidrolizatlarining ta'mini yaxshilash loyihasini (FLAVOPROT) boshqargan.
Eng so'nggi hissalarning ba'zilari quyida keltirilgan:
1. Mitra, B.; Rinnan, A.; Ruiz-Carrascal, J., Tracking hydrophobicity state, aggregation behaviour and structural modifications of pork proteins under the influence of assorted heat treatments. Food Res Int, 2017, 101, 266-273.
2. Carvalho, M. J.; Perez-Palacios, T.; Ruiz-Carrascal, J., Physico-chemical and sensory characteristics of freeze-dried and air-dehydrated yogurt foam. Lwt-Food Sci Technol 2017, 80, 328-334. 3. Roldan, M.; Antequera, T.; Armenteros, M.; Ruiz, J., Effect of different temperature-time combinations on lipid and protein oxidation of sous-vide cooked lamb loins. FoodChem, 2014, 149, 129-136.

Pablo Hurtado Pardo (Pablo Urtado Pardo), texnik mutaxassis
2015-yil aprelidan Xalqaro aloqalar direktori. 1997 yildan beri xalqaro aloqalar bo'yicha texnik loyiha menejeri. U Yevropa Ittifoqining ko'plab loyihalarida ishtirok etgan va Yevropa muammolari bo'yicha bir nechta ilmiy nashrlarga ega, masalan:
- UEX va Yevropa mobillik dasturlari (2011).
- 86-09, Ekstremadura, Yevropa bilan 20 yildan ortiq hamkorlik (2011).
Bundan tashqari, u katta tajribaga ega:
- Milliy masofaviy ta'lim universiteti (UNED)ning Universitetlararo xalqaro hamkorlik loyihalari bo'yicha ekspert kursi.
- Ekstremadura universiteti (UEx) va Ispaniya universitetlarining G9 guruhida Loyiha boshqaruvi kurslari direktori.

Maria Victoria Sánchez Rodriguez-Arias (Mariya Viktoriya Sanches Rodriges-Arias), texnik mutaxassis
Texnik loyiha menejeri. 2017 yildan buyon xalqaro munosabatlar sohasida faoliyat yuritib kelmoqda. 2016-yilda Ispaniyaning Mexiko shahridagi elchixonasida amaliyot o‘tagan, Yevropa Ittifoqining ko‘plab loyihalarida ishtirok etgan va turli xalqaro mobillik dasturlariga rahbarlik qilgan. Bundan tashqari, u katta tajribaga ega:
- Ekstremadura universitetida (UEx) huquq bo'yicha diplom.
- Biznes va ma'muriy menejment (UEx).
-PMI loyiha boshqaruvi magistri (Nebriya).
- Loyihalarni boshqarish magistri (IMF Smart Education).
-Xalqaro savdo bo'yicha mutaxassis (UEx).

José Antonio Ruíz Soriano (Xose Antonio Ruiz Soriano), texnik mutaxassis
Moliyaviy loyiha menejeri. 2013 yildan buyon xalqaro munosabatlar sohasida faoliyat yuritib kelmoqda. U Evropa Ittifoqining ko'plab loyihalarida ishtirok etgan. U beshinchi tanlov: "NETOUR: Tashkilotlar va Universitetlar orqali turizmda mukammallikni rivojlantirish tarmog'i" TEMPUS loyihasi IVning rahbari bo'lgan. Bundan tashqari, u katta tajribaga ega:
- Atrof-muhit fanlari darajasi (UCO).
-Ilmiy tadqiqotlarga kirish magistri (UEx).
-Eksperimental, ijtimoiy va matematika fanlari didaktikasida tadqiqotga kirish yoʻnalishi magistri (UEx).
-Eko-audit magistri va ekotudit va atrof-muhit biznesini rejalashtirish magistri (UMA).

O'zbekiston Milliy universiteti (O'zMU)

IP6 va IP7 hamyetakchisi

Mirzo Ulug‘bek nomidagi O‘zbekiston Milliy universiteti nafaqat O‘zbekiston, balki Markaziy Osiyodagi birinchi va asosiy oliy ta’lim muassasasidir. 23 nafar universitet olimlari Fanlar akademiyasi prezidentlari va vitse-prezidentlari etib tayinlandilar; Jami 107 nafar olim akademik unvoniga sazovor boʻlgan. Ayni paytda 29 nafar akademik, 150 dan ortiq fan doktori va professorlari, 400 dan ortiq fan nomzodlari, fan doktorlari, dotsentlar, 200 dan ortiq yosh olimlar, 500 dan ortiq iqtidorli talaba-yoshlar fanning turli yo‘nalishlari bo‘yicha ilmiy-tadqiqot ishlarini olib bormoqdalar. Katta ilmiy salohiyatga ega boʻlgan O‘zbekiston Milliy universiteti respublikaning tayanch oliy oʻquv yurti hisoblanadi. Boshqa oliy ta’lim muassasalari uchun davlat ta’lim standartlari, ta’lim rejalari va o‘quv dasturlari ishlab chiqiladi va o‘quv jarayoniga joriy etiladi. O‘quv jarayonida nazariy va amaliy tatbiqlar o‘rtasidagi bog‘liqlikni mustahkamlash maqsadida 3 ta kichik dala maydonchasi, 32 ta ilmiy-o‘quv laboratoriyasi, 3 ta ilmiy-tajriba markazi va 1 ta oliy o‘quv yurtlararo laboratoriya hamda 2 ta nodir obyekt tashkil etildi. O‘zMU rivojlangan davlatlarning 100 dan ortiq oliy ta’lim muassasalari bilan hamkorlik qiladi. Lomonosov nomidagi Moskva davlat universiteti, Seul milliy universiteti, Kaliforniya davlat universiteti shular jumlasidandir.

Vakillar:

Professor Akbarov Hamdam. Aloqa uchun asosiy vakil, o'qituvchi, murabbiy
Kimyo fanlari doktori (2003), professor (2008). Fizikaviy kimyo kafedrasi mudiri. Maʼlumoti: OʻzB Milliy universiteti – kimyogar, “Fizikaviy kimyo” ixtisosligi, 1976 y. Ilmiy qiziqishlari: Gibrid nanokompozit materiallarning fizik-kimyoviy va termodinamik xossalari. Kvant nuqtalari asosida yangi nanomateriallar sintezi. O’zida Pb saqlamagan ikkilamchi perovskit saqlovchi ekologik toza Quyosh elementlarini sintez qilish. Ionli suyuqlikda elektrodepozitsiya yo‘li bilan funksional yupqa qatlamli materiallarni olish, yashil elektrodepozitsiya texnologiyasini ishlab chiqish, litiy-ionli akkumulyator tizimida ionli suyuqlik asosidagi kompozit polimer elektrolitini, asosiy metallar asosidagi elektrokatalizatorni yaratish. “Tsellyuloza asetatlarining payvand sopolimerlarining molekulyar tuzilishi va termodinamik xossalari” mavzusidagi nomzodlik dissertatsiyasi -1983 y. Ilmiy rahbar - prof. Toshmuhamedov S.A. “Tsellyuloza va asetatlar eritmalarining molekulyar xarakteristikalari va termodinamik xossalari hamda ular asosidagi koʻp komponentli sistemalar” mavzusidagi doktorlik dissertatsiyasi – 2004 y. Ilmiy maslahatchi – prof. Tillaev R.S.
Grantlar: F-7-54. Nanostrukturali g'ovak va polimer-kremniy gibrid nanokompozit materiallarni hosil qilishning fizik-kimyoviy qonuniyatlari va mexanizmlarini o'rganish.
A-12-57. Nanodispersli kremniy oksidini olish uchun sol-gel texnologiyasini ishlab chiqish.
A-12-46. Polielektrolitlarning korroziyaga qarshi xususiyatlarini yaxshilash va ularni qo'llash.

Doktor Xoliqov Abduvali. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, murabbiy.
Fizikaviy kimyo kafedrasi t.f.n., professor. 50 dan ortiq ilmiy-tadqiqot va 20 dan ortiq ilmiy-uslubiy ishlar, shu jumladan 2 ta darslik va 1 ta oʻquv qoʻllanma muallifi. Innovatsion resurs tejovchi texnologiyalarni rivojlantirishga bag‘ishlangan Davlat ilmiy-texnikaviy dasturining ustuvor mavzulari bo‘yicha ilmiy-tadqiqot ishlarini olib boradi. O‘zMU doktorlik dissertatsiyalari himoyasi bo‘yicha DSc.03/30.12.2019.K.01.03 ixtisoslashtirilgan ilmiy kengash a’zosi. Amaliy ilmiy-texnik tadqiqotlar bo'yicha davlat loyihalari rahbari va ishtirokchisi. Uning rahbarligida uchta falsafa doktori (PhD) kimyo fanlari bo‘yicha dissertatsiyalar himoya qilgan. 1 ta tayanch doktorantning (PhD) ilmiy maslahatchisi. Scopus va Web of Science jurnallarida 20 ga yaqin maqolalari chop etilgan. H indeksi Scopus-da 5, Web of Science-da 5. Davlat granti loyihasi doirasida yetakchi ilmiy xodim.

Doktor Berdimurodov Elyor. Aloqa uchun asosiy vakil, o'qituvchi, murabbiy
Fizik kimyo kafedrasi dotsenti, kimyo fanlari nomzodi. Tinajin universiteti, Kimyoviy muhandislik va texnologiya fakultetida aspiranturada tahsil olgan. Uning doktorlik dissertatsiyasi korroziyaga qarshi ingibitorlar va qoplamalarning yangi turini yaratishga bag'ishlangan. Doktor Berdimurodov bir qancha xalqaro va mahalliy dasturlar (Xitoy hukumati stipendiyalari, Xitoyning Buyuk belbogʻi dasturi, fundamental va amaliy grantlar) ishtirokchisi boʻlgan. Uning Scopus va Web of Science jurnallarida 30 ga yaqin maqolasi chop etilgan. Doktor Berdimurodovning indeksi Scopus dasturida 7, Web of Science dasturida 5 ball. Davlat granti loyihasi doirasida yetakchi ilmiy xodim. Shuningdek, u Xitoy, Rossiya, Hindiston va boshqa rivojlangan mamlakatlardan bir necha xalqaro konferensiyalarda qatnashgan.
Eng so'nggi hissalardan ba'zilari quyida keltirilgan:
1. AR Shahmoradi, M Ranjbarghanei, AA Javidparvar, L Guo, E Berdimurodov, Bahram Ramezanzadeh. Theoretical and surface/electrochemical investigations of walnut fruit green husk extract as effective inhibitor for mild-steel corrosion in 1M HCl electrolyte. Journal of Molecular Liquids Volume 338, 15 September 2021, 116550.
2. Mengyue Zhu, Lei Guo, Zhongyi He, Riadh Marzouki, Renhui Zhang, Elyor Berdimurodov.
Insights into the newly synthesized N-doped carbon dots for Q235 steel corrosion retardation in acidizing media: A detailed multidimensional study. Journal of Colloid and Interface Science Volume 608, Pages 2039-2049.

Doktor Shaxnoza Qodirova. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, murabbiy.
Prof. Sh.Qodirova respublikada kompleks birikmalar kimyosi va bioanorganik kimyo bo‘yicha yetakchi mutaxassis hisoblanadi. U o'quv jarayoniga tirik organizmdagi zaharli metallarni tahlil qilish usullarini joriy etish bilan shug'ullanadi. U bir nechta loyihalarda ishtirok etgan. O’zbekistonda oliy taʼlim tizimini modernizatsiya qilish tamoyillarini ishlab chiqishda faol ishtirok etadi. Uning so'nggi hissalaridan ba'zilari quyida keltirilgan:
1. 2-aminotsetil-1,3,4-tiadiazolning sintezi va kristall tuzilishi (2005 y.), Qodirova Sh.A.
// Umumiy kimyo rus jurnali 75-jild No12.-P1962-1964
2. Geksametilen bis-[n, n1 -benzotriazol] karbamidning mis va rux bilan kompleks birikmalarini sintezi va tadqiqi (2016) Qodirova Sh., Ibragimova Ju., Rahmonova D., Babaev I.// YEVROPA TADQIQOTLARI № 8 (19).

Doktor Smanova Zulayho. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, murabbiy
Professor Smanova fundamental va amaliy analitik kimyo bo'yicha ta'lim va tadqiqotlarni boshqarishda faol ishtirok etadi. Sensor tizimlarining fundamental va amaliy sintezi va moddiy xususiyatlariga oid bir qancha loyihalarda ishtirok etgan. Zaharli metallar tarkibini aniqlashdan foydalanish. Professor Smanova xalqaro miqyosdagi jurnallarda bir nechta ilmiy maqolalari chop etilgan. Uning so'nggi hissalaridan ba'zilari quyida keltirilgan:
1. Disodium 1-(2-Piridylazo)-2-oksinaftalin-3,6-disulfonat: Temir (III) ning immobilizatsiyalangan reagentini aniqlash. (2011) Smanova Z.A., Gafurova D.A., Savchkov A.V. Rossiya umumiy kimyo jurnali. Jil.81.- No 4.-P.739-742.
2. Yangi nitrosonaftollar sintezi va ularning analitik kimyoda qo‘llanilishi. (2013) Smanova Z.A., J.Nurmuhammadov, H.Tojimuhamedov, M.S.Inatova The Advanced Science Open Access Journal. No 312. Kimyoviy muhandislik, P.32.V.13-18.1

Buxoro muhandislik-texnologiya instituti (BMTI)

IP5 rahbari

Institut oʻz faoliyatini 1958-yilda Toshkent politexnika instituti filiali sifatida boshlagan. Institutning asosiy maqsadi – mashinasozlik, elektroenergetika, elektrotexnika, yengil, kimyo va neft-kimyo sanoatining sanoat va tarmoqlari uchun bakalavriat va magistratura yo‘nalishlari bo‘yicha yuqori malakali mutaxassislar tayyorlash, eng avvalo, talabni qondirishdan iborat. “Navoiy” erkin industrial-iqtisodiy zonasi, O‘zbekiston Respublikasi “Jizzax” maxsus industrial zonasi muhandis-texnik xodimlari, shuningdek, kasb-hunar ta’limining texnik yo‘nalishlari bo‘yicha yuqori malakali ilmiy va pedagogik kadrlarni tayyorlash va qayta tayyorlash; kollejlar, o‘quv jarayonini ilmiy-ishlab chiqarish faoliyati bilan integratsiyalashuvini chuqurlashtirish.

Vakillar:

Doktor Ulug'bek Ibragimov. Aloqa uchun asosiy vakil, o'qituvchi, murabbiy.
Texnologik jarayonlarni boshqarish axborot-kommunikatsiya tizimlari kafedrasi dotsenti, PhD. BMTI ta’lim sifatini nazorat qilish bo‘limida yetakchi mutaxassis bo‘lib ishlagan. U xalqaro loyihalarda katta tajribaga ega: ELBA, ECCUM, MACH, ENGITEC, HEICA va boshqalar kabi bir nechta Tempus va Erasmus+ loyihalarida ishtirok etgan.
Ispaniya, Shvetsiya, Belgiya, Italiya, Sloveniya, Angliya, Belgiya va boshqalarda amaliyot o‘tagan. Mahalliy va xorijiy jurnallarda 20 dan ortiq nashrlari mavjud. U 2019-2021 yillarda BITIda ELBA dasturi koordinatori bo‘lgan, shu davrda 3 nafar o‘qituvchi Santyago de Kompostela universitetiga (Ispaniya) amaliyot o‘tash uchun yuborilgan.

Prof. Ismoil Isaboev. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, murabbiy
Texnika fanlari doktori, “Oziq-ovqat texnologiyalari” kafedrasi professori. 250 dan ortiq ilmiy-tadqiqot va 30 dan ortiq ilmiy-uslubiy ishlar, shu jumladan 2 ta darslik va 1 ta oʻquv qoʻllanma muallifi. Innovatsion resurs tejovchi texnologiyalarni rivojlantirish, oziq-ovqat mahsulotlarining iste’mol sifati va biologik qiymatini oshirish, funktsional mahsulotlar assortimentini va sog‘lom ovqatlanish segmentini kengaytirishga bag‘ishlangan Davlat ilmiy-texnika dasturining ustuvor mavzulari bo‘yicha ilmiy-tadqiqot ishlarini olib boradi. Toshkent kimyo-texnologiya instituti doktorlik dissertatsiyalari himoyasi bo‘yicha DSc.03/30.12.2019.T.04.01 ixtisoslashtirilgan ilmiy kengash a’zosi. Respublika ixtisoslashtirilgan korxonalari uchun non mahsulotlari, yog‘ va yog‘larni ishlab chiqarish va sifati bo‘yicha mutaxassis. Amaliy ilmiy-texnik tadqiqotlar bo'yicha davlat loyihalari rahbari va ishtirokchisi. GIZning “Markaziy Osiyoda kasb-hunar ta’limi va tayyorlash” (RVVZ I) mintaqaviy dasturi doirasida Markaziy Osiyo uchun yagona modulli o‘quv dasturini ishlab chiqish va zamonaviy laboratoriya jihozlarini olishda faol ishtirok etadi. Xalqaro sertifikatlarga ega. Uning rahbarligida uchta falsafa doktori (PhD) texnika fanlari bo‘yicha dissertatsiyalar himoya qilgan. 2 ta asosiy doktorant (PhD) va 3 nafar doktorant (DSc) ga ilmiy maslahatchi.

Doktor Nafisa Jo'raeva. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, murabbiy
“Oziq-ovqat texnologiyalari” kafedrasi dotsenti, t.f.n. U xalqaro loyihalarda ishtirok etishda katta tajribaga ega. U “MATCHES – Oʻzbekistonda oliy taʼlimni modernizatsiya qilish yoʻlida”, GIZning “Markaziy Osiyoda kasb-hunar taʼlimi va tayyorlash” (RVVZ I) mintaqaviy dasturi kabi loyihalarda ishtirok etgan. Ispaniyada (Las Palmas de Gran Kanariya universiteti), Qozog‘istonda (Qozog‘iston milliy agrar universiteti, Qarag‘anda davlat texnika universiteti) o‘tkazilgan amaliyot va o‘quv seminarlarida ishtirok etgan. Respublika ilmiy loyihalari va amaliy grantlarida ishlagan. “Yosh olimlar mobilligi-2017” granti g‘olibi bo‘lib, O‘zbekiston Respublikasi Fanlar akademiyasi O‘simlik moddalari kimyosi institutida amaliyot o‘tagan. Ixtirolarga 2 ta patent, 2 ta monografiya, 60 dan ortiq nashrlarga ega.

Doktor Rahmonov Qahramon. Aloqa uchun asosiy vakil, o'qituvchi, murabbiy
“Oziq-ovqat texnologiyalari” kafedrasi dotsenti, t.f.n. Qahramon xalqaro loyihalarda katta tajribaga ega: ELBA, GIZ va boshqalar kabi loyihalarda ishtirok etgan. Turli mahalliy va xalqaro jurnallarda, konferensiya materiallarida va davriy nashrlarda 70 dan ortiq nashrlari mavjud.

Doktor Oltiyev Azim. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, murabbiy
Noorganik moddalarning kimyoviy texnologiyasi kafedrasi dotsenti. BMTI ilmiy va innovatsion ishlanmalarni tijoratlashtirish bo‘limida yetakchi mutaxassis bo‘lib ishlagan. Xalqaro loyihalarda ishtirok etish tajribasiga ega. Respublikada amaliy va innovatsion ilmiy-texnik tadqiqotlar boʻyicha qator davlat loyihalari ishtirokchisi. Xalqaro taraqqiyot assotsiatsiyasi ishtirokidagi “Oliy ta’lim muassasalarining moddiy-texnik bazasini mustahkamlash” loyihasi ishtirokchisi.

Doktor Nargiza Majidova. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, murabbiy
“Oziq-ovqat texnologiyalari” kafedrasi dotsenti, texnika fanlari doktori. Turli mahalliy va xalqaro jurnallarda, konferentsiya materiallarida va davriy nashrlarda 60 dan ortiq nashrlari mavjud. Davlat granti loyihasi doirasida yetakchi ilmiy xodim.

Andijon davlat universiteti (ADU)

IP6 yetakchisi

Z. M. Bobur nomi bilan atalgan Andijon davlat universitetining tarixi 1931 yilda boshlangan. Dastlab Farg'ona pedagogika institutining filiali sifatida, 1939 yilda esa o'qituvchilar malakasini oshirish instituti sifatida. 1953 yilda ushbu institut negizida Andijon davlat pedagogika instituti tashkil etilgan.
1992-yilda Oʻzbekiston Respublikasi mustaqillikka erishgach, Andijon davlat universitetiga aylantirildi. Hozirda universitetda 36 ta ta’lim yo‘nalishi bo‘yicha 13200 nafar bakalavriat talabalari, 20 ta mutaxassislik bo‘yicha 149 nafar magistrlar, shuningdek, 31 nafar ilmiy xodim-izlanuvchi va katta ilmiy xodimlar ilmiy faoliyat bilan shug‘ullanmoqda. Universitetda 10 ta fakultet, 35 ta kafedra mavjud. Fakultet talabalariga 524 nafar o‘qituvchi va professor-o‘qituvchilar (shundan 196 nafari ayol o‘qituvchilar) ta’lim beradi, shundan 47 nafari fan doktori, professor, 178 nafari fan nomzodi, dotsentdir. Keyingi uch yilda 20 monografiya, 27 o‘quv qo‘llanma, 124 o‘quv qo‘llanma chop etildi. Universitet professor-o‘qituvchilari tomonidan 721 ta ilmiy maqolalar, 1271 ta tezislar chop etilgan, ulardan 158 tasi xorijiy ilmiy jurnallarda chop etilgan. 12 ta tadqiqot va ishlanma patentlari, 8 ta dasturlashtirilgan kompyuter mahsulotlari davlat patentini oldi. Ohirgi 3 yil davomida 3 ta xalqaro, 12 ta respublika, 12 ta mahalliy miqyosda ilmiy anjumanlar oʻtkazildi.

Vakillar:

Doktor Nurmatov Dilshodbek. Aloqa uchun asosiy vakil, o'qituvchi, murabbiy, menejer
Doktor Nurmatov Dilshodbek – ADU ta’lim sifatini nazorat qilish bo‘limi mudiri. Dilshodbek xalqaro loyihalarda katta tajribaga ega. U TuCAHEA, IQAT va boshqalar kabi quyidagi loyihalarda ishtirok etgan. Bundan tashqari, Italiya, Belgiya, Chexiya, Qozog'iston, Qirg'iziston va boshqalar kabi mamlakatlarda amaliyot o'tashdi. U Qirg'izistondagi universitetlarni akkreditatsiya qilish bo'yicha ekspert guruhi a'zosi edi. Turli mahalliy va xalqaro jurnallarda, konferensiya materiallarida va davriy nashrlarda 80 dan ortiq nashrlari mavjud. U 2015-2018 yillarda ADUda ICM dasturining koordinatori bo‘lgan, shu davrda 6 nafar tadqiqotchi va 2 nafar o‘qituvchi Piza universitetiga (Italiya) amaliyot o‘tash uchun yuborilgan.
Uning ba'zi nashrlari quyida keltirilgan:
1. The works carried out at the Andijan State University under the IQAT project // ERASMUS+ IN UZB, NurmatovD., 2016, pp. 104-108.
2. Results of internal estimation of students on the educational program at the Andijan State University (UZB)// International dissemination Conference
«Bologna principles and quality assurance at EU and Central Asian HELs», Nurmatov D., Astana, 2017, pp.104-108
3. The role of linguistics in the development of the country`s economy // “Modern trends of Innovations, developments and their application in production and education”, Nurmatov D., Andijan, in International Scientific and Practical Conference, 2019, pp. 326-329

Doktor Xabibullaev Jamshidbek. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, murabbiy
Habibullaev Jamshidbek Andijon davlat universitetining yangi yo‘nalish bo‘lgan “Oziq-ovqat fanlari” kafedrasining yetakchi tadqiqotchilaridan biri va birinchi mutaxassisi. Magistrlik darajasini Latviya Fan va Texnologiya Universitetida (LLU) olgan.
U Erasmus mobillik dasturi doirasida Pragadagi UCT Kimyo va Texnologiya Universitetida bir semestr tahsil oldi. Magistrlik dissertatsiyasini “O‘zbekiston Respublikasida laktozasiz yogurt mahsulotlarini ishlab chiqish” mavzusiga bag’ishlagan. Ushbu tadqiqot doirasida u sut mahsulotlarini, ayniqsa yogurtni muntazam iste'mol qiladigan O‘zbekiston aholisi uchun yaxshi reologik xususiyatlarga ega laktozasiz yogurt tayyorlash bo'yicha bir qancha tajribalar o'tkazdi. U tadqiqot davomida olgan natijalar va ma’lumotlar FOODBelt 2019 konferensiyasida chop etilgan ilmiy maqolaga kiritilgan bo’lib, u quyida keltirilgan:
Heological properties of lactose-free yoghurt in relation to enzyme concentrations doi: 10.22616/foodbalt.2019.018

Abdullaev Mirzohid. Bog'lanish bo'yicha shaxs, texnik xodim
Abdullayev Mirzohid – ADU Iqtisodiyot fakulteti o‘qituvchisi. Umumiy o'qituvchilik tajribasi 32 yil.
U xalqaro loyihalarda ishtirok etishda katta tajribaga ega. Xususan, TuCAHEA va IQAT kabi xalqaro loyihalarda ishtirok etgan. Chexiya, Qozogʻiston, Qirgʻiziston va boshqalar kabi davlatlarning seminarlarida qatnashgan. Xalqaro va mahalliy jurnallarda 60 dan ortiq ilmiy nashrlari mavjud. U korxonalarda talabalar amaliyotini o'tkazish, shuningdek, ish beruvchilar bilan aloqalarni o'rnatish uchun bir qator ishlanmalarga ega. U sotsiologik tadqiqotlar olib borish va umumlashmalar qilish tajribasiga ega.

Ahmadaliyeva Dilrabo. Muloqotchi, o'qituvchi, murabbiy
20 yildan ortiq tajribaga ega ingliz tili o'qituvchisi. O‘qituvchilik faoliyati davomida to‘plagan bilim va hayotiy tajribasi uning yetakchilik va shaxslararo munosabatlarni rivojlantirishga yordam berdi. Darhaqiqat, bugungi kunda o'qitish yuqori standartlarni talab qiladi va doimiy ravishda kasbiy rivojlanishda.
U Britaniya Kengashi tomonidan ishlab chiqilgan, asosiy maqsadi oliy ta’lim tizimini modernizatsiya qilish bo‘lgan PRESETT, TELL loyihalarida ishtirok etdi. 2011-yilda Brighton shahrida boʻlib oʻtgan xalqaro IATEFL konferensiyasida qatnashgan, London Metropolitan Universitetida (2013) va Ostin, Texasdagi UT (2019) da bir necha malaka oshirish kurslarida qatnashgan.

Urganch davlat universiteti (UrDU)

IP7 yetakchisi,

IP2 va IP5 hamyetakchisi

Urganch davlat universiteti (UrDU) O'zbekiston Respublikasi Prezidentining 1992 yil 28 fevraldagi Farmoni bilan Xorazm davlat pedagogika instituti o'rnida tashkil etilgan. Hozirda 65 ta bakalavriat va 31 ta magistratura dasturlari mavjud. UrDU O'zbekistonning g'arbiy qismidagi eng yirik universitet bo'lib, unda har yili bir necha yuz agronom va oziq-ovqat olimlari tahsil oladi. Hozirda 31000 talaba tahsil oladi va 1200 o'qituvchi ishlaydi, xalqaro talabalar soni esa 1270 kishini tashkil etadi. Ushbu talabalarning aksariyati keyinchalik mahalliy va mintaqaviy oziq-ovqat va qishloq xo'jaligi korxonalariga ishga joylashadilar. 12 yil davomida universitetda ZEF/YUNESKOning "Xorazm viloyatida yer va suvdan foydalanishni iqtisodiy va ekologik qayta qurish"dasturi doirasida ilmiy tadbirlar o'tkazildi. Bundan tashqari, UrDU YUNESKOning "barqaror rivojlanish uchun ta'lim"loyihasida ishtirok etdi. UrDU hozirda Shveytsariyadagi CABI, Bonn universitetidagi ZEF, Isroildagi Mashav, AQShdagi CRDF, Janubiy Koreyadagi KOICA, Suriyadagi ICARDA, Germaniyadagi GIZ va PROON, UNDP, logo E.V., Weihenstephan-Triesdorf, CIM kabi bir qancha xalqaro loyihalarda ishtirok etmoqda UNESCO, ACCESS, RGB, Rossiya davlat kutubxonasi va USDA virtual o'qish zali a’zosi. UrDU kimyo texnologiyasi kafedrasi oziq-ovqat fani va texnologiyasida qo'llaniladigan zamonaviy tahliliy platformalar, shu jumladan spektroskopik va xromatografik usullar bilan jihozlangan beshta laboratoriyadan iborat. Urganch davlat universiteti O'zbekistondagi yagona agrar-oziq-ovqat oliy o'quv yurti bo'lib, Orol (Orol dengizi) ekologik jihatdan qulay zonasida joylashgan. Asosiy maqsad oziq-ovqat mahsulotlarini tahlil qilish, saqlash, qayta ishlash va qadoqlash bo'yicha professor-o'qituvchilar va talabalarning bilim va amaliyotini takomillashtirishdir.

Vakillar:

Prof. Zabibulla Babayev. Aloqa uchun asosiy vakil, o'qituvchi, murabbiy
Prof. Zabibullo Babayev-kimyo texnologiyasi kafedrasi mudiri, Urganch davlat universiteti professori, O'zb grantlari sohibi, Chexiya bilan chuchuk suvni tozalash bo'yicha qo'shma grant ishtirokchisi. Kimyo texnologiyalari fakultetining xususiy oziq-ovqat korxonalari bilan aloqalari: “Urganch Oil” aksiyadorlik jamiyati (oqova suvlarni tozalash va chiqarish); “Urganch Sharob” aksiyadorlik jamiyati (vino va aroq ishlab chiqarish); “Tillo Domor” xususiy korxonasi (pishloq ishlab chiqarish); PE "Ekokompaniya" (filtrlar ishlab chiqarish); “Xorazm don mahsulotlari” aksiyadorlik jamiyati (un va chorva ozuqasi ishlab chiqarish); “Xorazm guruch” aksiyadorlik jamiyati. Chexiya agrar universiteti bilan ichimlik suvi bilan bog‘liq vaziyatni o‘rganish bo‘yicha qo‘shma ishlarni muvofiqlashtirish “Orolbo‘yida ichimlik va sug‘orish suvi sifatini Chexiya ishlab chiqarishining tozalash inshootlari va adsorbentlari yordamida yaxshilash”.

Doktor Mansur Rajabov. Aloqa uchun asosiy vakil, o'qituvchi, murabbiy, menejer
Doktor Mansur Rajabov kimyo texnologiyasi kafedrasi dotsenti, kimyo fanlari nomzodi. (Diplom ishi mavzusi “Issiqlik pompasi yordamida qovunni quritishning energiya tejaydigan usuli” ga bag’ishlsangan). Xalqaro loyihalarda ishtirok etish bo'yicha katta tajribaga ega. Xususan, u Las-Palmasda (Ispaniya) Erasmus Mundus CANEM va Padua (Italiya) da Erasmus Mundus SILKROUT kabi xalqaro loyihalarda ishtirok etdi.
Uning ba'zi tadqiqotlari natijalari quyida keltirilgan:
1. Method of Comparative Analysis of the Structure of Food. 2014. J Food Process Technol, 5:3.
2. The Activity of Water in Fresh and Pre-Treated Melons. 2014. J Food Process Technol 2014, 5:2.
3. . The Effect of ultraviolet on storage of late melon varieties. 2019. Research Journal of Chemical and Environmental Sciences, Vol 7 [2].
4. Study of the Influence of Ultrasound in the Process of Osmotic Drying of Melon. 2021. ACTA SCIENTIFIC NUTRITIONAL HEALTH, Volume 5 1 January 2021.

Doktor Sherzod Kuramboev. Muloqotchi, o'qituvchi, murabbiy
Sherzod Kuramboev o'quv ishlari bo'yicha dekan o'rinbosari. Kimyoviy texnologiya kafedrasi dotsenti, t.f.n. Ishlab chiqarish texnologiyalari va ularni hisoblash bo'yicha ma'ruzalar o'qiydi. 15 dan ortiq ilmiy maqolalari chop etilgan.
1. Experimental study of physico-chemical parameters of apple-banana puree. 2015. 3rd international scientific-practical conference. The collection of conference materials 3. Ukraine.
2. Getting oil from papaya melon seeds “BishakKhorezm” using the method of cold pressing. 2016. "Young scientist» .№ 8 (112).
3. Utilization process research of the soap industry acid waste water with high carbonate phosphorite of central Kyzylkum. 2021. E3S Web of Conferences. 264, 04079.

Ilg'or texnologiyalar markazi (ITM)

IP2 yetakchisi,

IP3 hamyetakchisi

Markaz 2018 yil aprel oyida sobiq yuqori texnologiyalar markazi negizida tashkil etilgan. Bu mamlakatda fundamental va amaliy tadqiqotlarni rag'batlantirish maqsadida O'zbekistonda amalga oshirilgan eng so'nggi va eng yirik sarmoyadir. Markazning asosiy maqsadi ta'lim, fan va sanoat o'rtasidagi tafovutni bartaraf etish orqali O'zbekistonda innovatsiyalarni qo'llab-quvvatlashdir. Markaz, shuningdek, oziq-ovqat, kimyo, neft va to'qimachilik sanoati kabi yosh akademik va sanoat mutaxassislari uchun o'quv markazi sifatida ishlaydi. Markaz innovatsion infratuzilmaga ega bo'lib, uning doirasida intellektual, tahliliy va texnik xizmatlar eng zamonaviy metodologiya va texnologiyalarni joriy etish uchun sharoit yaratadi. U mahalliy va ko'p millatli korxonalarga laboratoriya o'lchovlari, mahsulot va jarayonlarni sertifikatlash, biznes-konsalting, to'g'ridan-to'g'ri xorijiy investitsiyalar bo'yicha maslahatlar, intellektual mulk huquqlari bo'yicha maslahatlar va ta'limni o'z ichiga olgan keng ko'lamli xizmatlarni taqdim etadi va xalqaro taniqli olimlar va biznes ekspertlari jamoasi tomonidan boshqariladi. 6500 m2 maydonni egallab, u to'rtta bo'limga ega-biotexnologiya, fizik-kimyoviy tadqiqotlar, geologiya va nanomineralogiya, eksperimental biofizika, eng zamonaviy analitik platformalar va umumiy qiymati 12 million AQSh dollari bo'lgan boshqa laboratoriya uskunalari bilan jihozlangan. Ushbu loyiha uchun HPLC-MS, GC-MS, ICP-MS, SEM, NIR, rentgen, IR, Raman, Real Time PCR usullari kiradi. ITM O’zbekistonda amaliy tadqiqotlar va innovatsion amaliyotlarning eng yuqori standartlarini joriy etish orqali akademiya va sanoat o‘rtasidagi mavjud bo‘shliqni to‘ldirish uchun mustahkam poydevor yaratdi. Hozirgi kunda ITM O’zbekistonning oziq-ovqat sanoati uchun yuqori texnologiyali tahliliy yechimlarni taqdim etish bo'yicha 50 dan ortiq qo'shma loyiha va kelishuvlarga ega.
ITM quyidagi yo'nalishlarda ishlaydi:
1. Oziq-ovqat fani va texnologiyasi, kimyo, biologiya, biotexnologiya, mikrobiologiya, biokimyo yo‘nalishlari bo‘yicha ta’lim. Ushbu bo'limda 18 kishi ishlaydi.
2. Mahalliy va xorijiy korxonalar, oziq-ovqat sanoati korxonalari va oliy o'quv yurtlari uchun ilmiy-tadqiqot va ishlanmalar - bu yo'nalishda 10 kishi ishlaydi.
3. Pedagog va soha mutaxassislarining malakasini oshirish bo‘yicha jahon andozalari asosida o‘quv-amaliy dasturlarni ishlab chiqish. Bu borada 6 kishi ishlamoqda.
4. Ilmiy muhitdan bilim va texnologiyalarni amaliy tadqiqotlarga o‘tkazish. 8 nafar xodim jalb etilgan.

Vakillar:

Biologiya fanlari doktori, professor Shahlo Turdiqulova. Yuridik vakil, aloqa uchun asosiy vakil
Professor Shahlo Turdiqulova – O‘zbekiston Milliy universiteti biotexnologiya kafedrasi professori, ITM direktori. U 100 dan ortiq maqolalarni nashr etgan. Uning asosiy ilmiy qiziqishi biotexnologiya va genetikaga qaratilgan. NATO, CRDF va FP7 xalqaro grantlarida tadqiqotchi sifatida va O’zb/China-2016 qoʻshma loyihasida bosh tadqiqotchi sifatida ishtirok etgan. Professor Turdiqulova 2008-2012 yillar davomida Kopengagen universiteti va NovoZymes bilan hamkorlikda “IRENE-In silico Rational Engineering of Novel Enzymes” FP7 xalqaro loyihasida ishtirok etdi. Uning oziq-ovqat fani sohasidagi ilmiy faoliyati oziq-ovqat xavfsizligi va oziq-ovqat patogenlarini tahlil qilish uchun PCR asosidagi test tizimlarini ishlab chiqish bilan bog'liq. Uning ilmiy faoliyati, shuningdek, rekombinant fermentlarni ishlab chiqarish, ajratish va tozalashga qaratilgan.
Professor Turdiqulovaning ayrim nashrlari quyida keltirilgan:
Cloning and expression glucose oxidase from Aspergillus niger. Turdikulova Sh., Kim A., Mukhamedov R., Infection, Immunity and Pharmacology, 2015, N3, P 130-133.
Overview of GMO testing in food products in UZB, 2016. Turdikulova Sh., Mukhamedov R. Standart. 1, 34-39.
Geographical barriers, environmental challenges, and complex migration events during the peopling of Eurasia. Luca Pagani, Daniel John Lawson, Evelyn Jagoda,…Shahlo Turdikulova, Dilbar Dalimova …. Eske Willerslev, Toomas Kivisild, Mait Metspalu// Nature 538, 238–242 (13 October 2016) doi:10.1038/nature19792
Iosif Lazaridis, Nick Patterson, Alissa Mittnik,Shahlo Turdikulova, Janet Kelso, David Reich, and Johannes Krause, Ancient human genomes suggest three ancestral populations for present-day Europeans. Nature 513 (7518), 409-413

Dilbar Dalimova, t.f.n. Aloqa uchun asosiy vakil, o'qituvchi, menejer
Dilbar Dalimova-ITM biotexnologiya laboratoriyasi mudiri. Uning asosiy ilmiy qiziqishlari mikrobiologiya va genetika bilan bog'liq. U tajribali mikrobiolog, "Toshkentsut"sut mahsulotlari ishlab chiqarish zavodidagi oziq-ovqat xavfsizligi laboratoriyasida mikrobiolog bo'lib ishlagan. Uning tadqiqotlari ta'mi va ozuqaviy profilini yaxshilash uchun turli shtammlardan foydalangan holda fermentlangan sut mahsulotlarini ishlab chiqishga olib keldi. Bundan tashqari, u sut kislotasi mikroorganizmlarini o'z ichiga olgan terapevtik sutli ichimliklarni ishlab chiqishga hissa qo'shdi. Doktor Dalimova 2016 yilda Nature jurnalida chop etilgan maqolalarning hammuallifidir. 70 dan ortiq maqolalari chop etilgan. Asosiy ilmiy qiziqishlari mikrobiologiya va genetikaga qaratilgan. Dilbar Dalimova IP2 da yetakchilik qiladi va IP5 da ishtirok etadi.
Doktor Dalimovaning ayrim nashrlari quyida keltirilgan:
Geographical barriers, environmental challenges, and complex migration events during the peopling of Eurasia. Luca Pagani, Daniel John Lawson, Evelyn Jagoda,…Shahlo Turdikulova, Dilbar Dalimova …. Eske Willerslev, Toomas Kivisild, Mait Metspalu// Nature 538, 238–242 (13 October 2016) doi:10.1038/nature19792
The frequency of occurrence of genotypes of C / T - 13910 polymorphism in the LCT gene among residents of UZB. Kim A., Dalimova D. Materials of the Republican Scientific and Technical Conference "Problems of Botany, Bioecology, Plant Physiology and Biochemistry, May 13-14, 2011 - Tashkent. - 2011. - p.63
Prevalence and spectrum of CYP21A2 gene mutations in women with symptoms of hyperandrogenism in UZB. D. Davletchurin , F. Khaidarova 2, S. Turdikulova 3, B. Adilov 4, D. Dalimova. 4 European Journal of Human Genetics, May 2014/ J03.16/
The prevalence of the cagA and vacA genotypes of H. pylori from patients with upper gastrointestinal diseases in UZB. Abdurakhimov, D. Dalimova, S. Turdikulova, R. Mukhamedov; European Journal of Human Genetics, May 2014. / J03.13/
The Genetic Legacy of the Expansion of Turkic-Speaking Nomads across Eurasia. Bayazit Yunusbayev , Mait Metspalu , Ene Metspalu, Albert Valeev, Sergei Litvinov, Ruslan Valiev, Vita Akhmetova, Elena Balanovska, Oleg Balanovsky, Shahlo Turdikulova, Dilbar Dalimova et. al. (2015).PLoS Genetics 11(4):e1005068.doi:10.1371/journal.pgen.1005068 A. L.

Yuliya Levitskaya, t.f.n. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, ma'mur
Yuliya Levitskaya-ITM ilmiy kotibi, O'zbekiston Milliy Universitetida biofizika bo'yicha ma'ruzalar o'qiydi. Uning asosiy tadqiqot qiziqishi hujayra metabolizmi, molekulyar biologiya va allergologiya bilan bog'liq. Shuningdek, u koronavirus infektsiyasiga (SARS-CoV-2) qarshi mahalliy vaksinani ishlab chiqmoqda va emlangan sigir va echkilardan SARS-CoV-2 ga qarshi neytrallashtiruvchi antikorlar bilan immunitet sutini olish imkoniyatini eksperimental ravishda sinovdan o'tkazmoqda, bu esa koronavirus infektsiyasi tahdidlariga qarshi passiv immunizatsiya uchun foydalidir. NATO va ITB xalqaro grantlarida tadqiqotchi sifatida qatnashgan. O‘zMUda dotsent sifatida ta’lim sifatini boshqarish va O‘zbekiston va jahonning ilmiy-tadqiqot institutlari va universitetlari bilan hamkorlik qiladi. Uning 80 ga yaqin nashrlari chop etilgan. Uning so'nggi hissalaridan ba'zilari quyida keltirilgan:
1. Electron structure and new approach of polymers with composition disorder (2016) Askarov B., Oksenhendler B., Nurgaliev I., Konopleva M., Levitskaya Y., Rashidova S. Uzbek Journal of Physics, Vol. 18., P. 54-62.
2. The dynamics of changes in the kinetics of lipid peroxidation in rat brain mitochondria in different ages and vegetable preparations’ effect on this parameter (2019) Dalimova SN, Kuziev ShN, ., Levitskaya Y.V., Umarova GB, Mukhamadjanova GM, Nasriddinov KhZ // European Journal of Biomedical AND Pharmaceutical sciences, 2019, Volume 6, Issue 6, 546-549.

Sarvar Qahhorov. Aloqa uchun vakil, o'qituvchi, tadqiqotchi
Sarvar Qahhorov ITM ilmiy xodimi. Toshkent farmatsevtika institutida sanoat farmatsiyasi yo‘nalishida bakalavr, Changvon Milliy universitetida (Koreya Respublikasi) kimyo fakultetida magistrlik darajasini olgan. Uning ilmiy qiziqishlari tabiiy mahsulotlar, metabolomika va bioinformatikaga qaratilgan. U San-Diegodagi Kaliforniya universiteti qoshidagi Skaggs farmatsiya va farmatsevtika fanlari maktabida doktor Piter Dorresteyn laboratoriyasida tashrif buyuruvchi olim sifatida ishlagan va u yerda mass-spektrometriyaga asoslangan bioinformatika vositalarini yaratishga hissa qo‘shgan.
Tanlangan nashrlar:
S.M. Tawfik, M. Sharipov, S.A. Kakhkhorov, M.R. Elmasry, Y.I. Lee Multiple emitting amphiphilic conjugated polythiophenes-coated CdTe QDs... Advanced Science, 2019, 1801467
M. Sharipov, Sh. Azizov, S.A. Kakhkhorov, A. Yunuskhodjayev, Y.I. Lee. Emerging spectroscopic techniques for prostate cancer diagnosis Applied Spectroscopy Reviews, 2018, 1-27
S.A. Kakhkhorov, S.M. Tawfik “Detection of cancer biomarkers via aggregation-induced emission” 6th International Conference on Multifunctional, Hybrid and Nanomaterials 2019, Sitges, Spain (by Materials Today, Elsevier)

Diyora Kurmaeva. Aloqa uchun vakil, tadqiqotchi, texnik xodim
Diyora Kurmaeva-ITM kichik ilmiy xodimi. U O'zbekiston Milliy universitetida biologiya bo'yicha bakalavr va biokimyo bo'yicha magistrlik darajasini oldi. U shuningdek, Xoffenxaym universitetida almashinuv talabasi bo‘lgan, Gumboldt universitetida Humboldt Reboot dasturida qatnashgan, Polsha Fanlar Akademiyasi Bioorganik kimyo institutida laborant bo‘lib ishlagan va Kopengagen universitetida amaliyot o‘tagan. Asosiy ilmiy qiziqishlari biokimyo va biotexnologiyaga qaratilgan.
Tanlangan nashrlar:
Dalimova D.A., Abdullaev A.A., Abdurakhimov A.A., Mirakbarova Z.N., Ibragimova S.N., Dalimova (Kurmaeva) D.N., Tsoy V.E., Esonova G.U., Bozorov S.S., Turdikulova S.U. Identification of the SARS-CoV2 in UZB. NCBI, MZ574943, 2021
Kapralova Y.A., Dalimova (Kurmaeva) D.N., Turdikulova Sh.U. Association of rs7903146 polymorphisms of the TCF7L2 and PRAG gene with type 2 diabetes in UZB Topical issues of genetics, genomics and biotechnology- 84-85 page, 2019
Dalimova (Kurmaeva) D.N., Xolikova S.A., Abduraximova A.A., Chernova A.R., Dalimova D.A. Association of CYP2D6 100 C> T polymorphisms in residents of UZB. Topical issues of genetics, genomics and biotechnology, p. 80, 2019

Vladimir Tsoy. Aloqa uchun vakil, tadqiqotchi, texnik xodim
Ilg'or texnologiyalar markazi zamonaviy biotexnologiya laboratoriyasining yoshlar loyihasi rahbari. U C. A. T. Science Accelerator rahbari ilmiy loyihalarning startap-akseleratori. 2015 yilda O'zbekiston Milliy universitetida biotexnologiya bo'yicha magistraturani tamomlagan. 2018 yildan boshlab V. Tsoy, shuningdek, ITM biotexnologiya laboratoriyasida kichik ilmiy xodim bo'lib ishlaydi. Molekulyar biotexnologiya va genetik muhandislik sohasida tadqiqotlar olib boradi. Uning hozirgi tadqiqotlari genetik jihatdan yaratilgan mikroblarga qarshi vositani ishlab chiqish bilan bog'liq. V. Tsoy Xitoyda rekombinant oqsillar va peptidlarni olish usullarini ishlab chiqish bo'yicha stajirovkadan muvaffaqiyatli o'tdi.
Ko'nikmalar:
• Laboratoriya protseduralari: DNKni, oqsillarni izolyatsiya qilish, tozalash, mikrobiologiyaning asosiy ko'nikmalari, PCR, real vaqtda PCR
• Elektroforez: (PAAG va agaroz jelida), enzim konjugatlari bilan blotting va immuno-bo'yash.
• Protein tahlillari: Lowry-Bradford usuli va ularning modifikatsiyalari bo'yicha.
Tanlangan nashrlar:
1. Turdikulova Sh.., Oshchepkova Y., Tsoy V., Ibragimova Sh., Yili A., Salikhov Sh., Aisa H. Cloning, isolation and purification the recombinant Defensine from Nigella sativa. / International journal of Peptide Research and Therapeutics (IJPR), 2017
5. Tsoy V., Ibragimova S., Ergashev S., Turdikulova S. Cloning and functional expressing of recombinant defensin from Nigella Sativa L. seeds./ Scientific-practical conference “Pharmacy: science, education, innovation and production”, Tashkent 2017, p. 200-201

Sharofiddin Nuriddinov. Aloqa uchun vakil, tadqiqotchi, texnik xodimlar
Biotexnologiya va oziq-ovqat fanlari sohasida 5 yillik tajribaga ega malakali tadqiqotchi. Ma'lumotlarni to'plash va baholash uchun eng yaxshi metodologiya va usullarni aniqlaydi va qo'llaydi. Eng yaxshi laboratoriya amaliyotlari va tadqiqot loyihasini rejalashtirish bilan tanish. Tajribali kichik ilmiy xodim va intellektual qiziquvchan, har doim yangi ma'lumotlarni qidiradigan va tadqiqotlarni ilgari suradigan odam. Bilimdon, o'ziga ishongan talabalarni yaratish uchun sinf, laboratoriya va amaliyotdagi vaqtni muvozanatlashtiradi. 2020-yilda Toshkent farmatsevtika institutining biotexnologiya yo‘nalishi bo‘yicha magistratura bosqichini tamomlagan. Hozirda o‘quv markazining aspiranti va kichik ilmiy xodimi. Uning tadqiqotlari metabolizm bilan bog'liq.
ITMning kichik ilmiy xodimi sifatida Sh. Nuriddinov quyidagi ish tajribasiga ega:
* Qat'iy metodologiyadan foydalangan holda sifatli va miqdoriy ma'lumotlar to'plangan.
* Ko'p sonli maqolalarni filtrlash, loyiha ustida ishlash uchun muhim bo'lgan asosiy ma'lumotlarni ajratib ko'rsatish.
* Keng qamrovli testlar va auditlar orqali tasdiqlangan tadqiqot natijalari.
* Tadqiqot suhbati uchun savollar tuzish, natijalarni dekodlash va umumlashtirish.
* Ichki va tashqi tadqiqot so'rovlariga javoblar.
* Loyihaning borishi va ma'lumotlarini kuzatish uchun elektron jadvallar yaratildi.
* Qisqa xulosalar va boshqalar bilan adabiyotlar sharhlari tayyorlandi.
Eng so'nggi nashrlar:
Abdukhalimova S.A., Kurmaeva D.N., Nuriddinov Sh.Dj., Alyavi B.A., Uzokov J.K., Abdullaev A.X., Nurmatova S.B., Dalimova D.A., SIGNIFICANCE OF SLCO1B1 GENE 521 T>C POLYMORPHISM IN CARDIOVASCULAR DISEASES, Проблемы биофизики и биохимии - 2023 г. Материалы научной конференции 19 мая 2023 г. С. 6-7.
Abdullaev A, Abdurakhimov A, Mirakbarova Z, Ibragimova S, Tsoy V, Nuriddinov Sh, Dalimova D, Turdikulova S, Abdurakhmonov I. Genome sequence diversity of SARS-CoV-2 obtained from clinical samples in Uzbekistan. Plos one. 2022 Jun 27;17(6):e0270314.