Loyiha nomi

Oziq-ovqat fanlari va texnologiyasi bo’yicha O’zbekistonlik olimlar uchun Yevropa jahon iqtidorlar lageri (ECAMPUZ)

Qisqartma

ECAMPUZ

Loyiha raqami

101083216

Dastur

Oliy ta’lim sohasida Erasmus+ salohiyatini oshirish

Faoliyat yillari

1.01.2023-31.12.2025

Yevropa Ittifoqi granti

717,355,00 evro

Hamkorlik

Toshkent kimyo-texnologiya instituti (TKTI) – koordinator

Kopengagen universiteti (UCPH)

Estremadura universiteti (UEx)

Mirzo Ulug‘bek nomidagi O‘zbekiston Milliy universiteti

Buxoro muhandislik-texnologiya instituti (BMTI)

Andijon Davlat Universiteti

Al-Xorazmiy nomidagi Urganch davlat universiteti

Ilg’or texnologiyalar markazi (ITM)

CAMPS and TRAININGS

Loyiha maqsadlari

ECAMPUZ loyihasining asosiy maqsadi oziq-ovqat xavfsizligi va sog‘lom oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish bo‘yicha “Barqaror o‘sish va ish o‘rinlari” ustuvor yo‘nalishlarini qamrab holda O‘zbekistonda oziq-ovqat fanlari va barqaror oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish sohasida etuk mutaxassislarni tayyorlash va standartlashtirilgan xalqaro amaliyotni joriy etishdan iborat.

ECAMPUZ loyihasi Yevropa Ittifoqi standartlariga muvofiq oziq-ovqat fanlari boʻyicha taʼlim va tadqiqotlarni modernizatsiya qilish va mustahkamlash orqali taʼlim, tadqiqot va oziq-ovqat sanoati oʻrtasidagi sinergiyani oshirish uchun yosh mutaxassislarning koʻnikmalarini rivojlantirish va innovatsion yondashuvlarni joriy etishga qaratilgan.
ECAMPUZ loyihasining maqsadlaridan biri jamiyatda oliy ta’lim sektorini rivojlantirishga qaratilgan bo’lib u bilim uchburchagiga, O’zbekistondagi oziq-ovqat sektoridagi innovatsiyalarga qaratilgan bo’lib, oziq-ovqat kompaniyalari va oliy o’quv yurtlari hamda oziq-ovqat tadqiqot institutlari o’rtasidagi barqaror va o’zaro manfaatli hamkorlikni mustahkamlaydi.

ECAMPUZ loyihasining maxsus vazifalari:

  • Har bir loyiha yilida bitta CAMP (O’zbekistonda 1 va 3-CAMP; Ispaniyada 2-CAMP). Ishtirokchilarning umumiy soni 75 nafar talaba. Davomiyligi – 2 hafta.
    ⦁ 7 nafar tadqiqotchi, 6 nafar o‘qituvchi, 10 nafar doktorantni Yevropa Ittifoqi universitetlarida: Kopengagen universiteti, Daniya va Ekstremadura universiteti, Ispaniyada o‘qitish. Ishtirokchilarning umumiy soni – 23. Davomiyligi – 3 oygacha (1-3 kurs).
    ⦁ tadqiqotchilar va sanoat mutaxassislari o’rtasida foydali tarmoqlarni boshlash uchun ochiq eshiklar va seminarlar o’tkazish;
    ⦁ akademik tarmoqlar uchun “oziq-ovqat fanlari va texnologiyalari bo’yicha ilg’or mavzular klasterini” tashkil etish;
    ⦁ loyihadan keyingi loyiha natijalarining barqarorligini ta’minlaydigan “O’zbekiston oziq-ovqat fanlari va texnologiyalari jamiyati” ni tashkil etish.

ISHCI PAKETLAR:

• Hamkorlar orasida va loyiha hamkorlari o’rtasida hamda EACEA bilan aloqada bo’lish
⦁ Kundalik loyiha boshqaruvini ta’minlash
⦁ Loyihani boshqarish va aloqa rejasini tayyorlash
⦁ Loyihaning borishi va yakuniy hisobotlarni tayyorlash
⦁ Dastlabki yig’ilishini tashkil etish, boshqaruv guruhi a’zolari ichidagi uchrashuvlar, “ECAMPUZ konferentsiyasi” ichidagi loyiha va yakuniy “Le Grand Finale” konferentsiyasi
• Maqsadli guruhlar ehtiyojlarining tafsilotlarini o’z ichiga olgan ro’yxat uchun dastlabki ehtiyoj tahlilini ishlab chiqish
⦁ Ehtiyojlarni har tomonlama tahlil qilish
⦁ O’zbekistonda maqsadli guruhlarning belgilangan ehtiyojlarini to’ldirish uchun Yevropa Ittifoqi amaliyotini baholash

⦁ CAMPlarda ishtirok etish uchun munosib nomzodlarni tanlash
⦁ Har bir CAMPning batafsil sxemasi bo’yicha qaror
⦁ Ketma-ket uch yil ichida uchta CAMPni amalga oshirish
⦁ CAMP ta’sirini baholash uchun tinglovchilarning trenerlar bilan keyingi uchrashuvini tashkil etish

⦁ Treninglarda ishtirok etish uchun munosib nomzodlarni tanlash
⦁ Treninglar dizayni va joylashuvi bo’yicha qaror
⦁ Oʻzbekistonning oldindan belgilangan ehtiyojlari asosida tinglovchilar uchun individual yo’l xaritalarini ishlab chiqish
⦁ Oʻzbekiston tadqiqotchilari, o‘qituvchilari va doktorantlarini oziq-ovqat sanoatida qo‘llaniladigan zamonaviy texnika va metodikalarga har tomonlama o‘qitish

⦁ Ushbu IPning to’rtta maqsadiga erishishni ta’minlash uchun soha olimlari va sanoat mutaxassislari guruhi tuziladi
⦁ Oʻzbekiston OTM talabalari uchun oziq-ovqat sanoatida amaliyot oʻtash dasturlari yoʻlga qoʻyiladi
⦁ Oziq-ovqat fanlari va texnologiyalari sohasida oziq-ovqat sanoati xodimlari uchun malaka oshirish kurslari tashkil etiladi
⦁ “Oʻzbekiston oziq-ovqat fanlari ilmiy jamiyati” tashkil etiladi
⦁ Oziq-ovqat sanoati korxonalari uchun Science Accelerator ishga tushiriladi

⦁ Sifatni ta’minlash jamoasi (QT) tuziladi va sifatni ta’minlash rejasi ishlab chiqiladi
⦁ QT a’zolari o’rtasida muntazam uchrashuvlar tashkil etiladi
⦁ O’quv materiallarini sanoat hamkorlari va tashqi baholovchi tomonidan baholash

⦁ Yangilanishlar va yutuqlar loyiha veb-saytida yoritiladi
⦁ Tarqatma materiallar va loyiha natijalari tizimli ravishda ijtimoiy tarmoqlar va boshqa targ‘ibot platformalari orqali tarqatiladi
⦁ Loyihaning oraliq konferentsiyasi o’tkaziladi
⦁ “Le Grand Finale” oziq-ovqat fanlari va texnologiyalari konferentsiyasi
⦁ Yakuniy hisobot va natijalar e’lon qilinadi

Umumiy maqsad:

Loyiha O‘zbekistonda (UZB) oziq-ovqat sanoati sohasida “Barqaror o‘sish va ish o‘rinlarini yaratish” (“Bilimlar uchburchagi, innovatsiya” kichik toifasi) bilan bog‘liq milliy ustuvorliklarni hal qilish uchun salohiyatni oshirish, barqaror vositalarni ishlab chiqish va joriy etishga qaratilgan.

Loyihaning aniq maqsadlari va tadbirlari akademik va sanoat mutaxassislarini o’qitish hamda tadqiqotlar va oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish o’rtasida to’g’ridan-to’g’ri aloqani o’rnatish, mamlakatda eskirgan oziq-ovqat ishlab chiqarish texnologiyalaridan kelajakda barqaror oziq-ovqat ishlab chiqarishga o’tishni tezlashtirish, atrof-muhitga minimal ta’sir ko’rsatish uchun mo’ljallangan.

Loyihada Yevropa Ittifoqi hamkor universitetlarining oziq-ovqat sohasidagi yetakchi olimlari oziq-ovqat sanoatidagi quyidagilar bilan bog’liq eng dolzarb muammolarni hal etish maqsadida ishtirok etadi:

1) oziq-ovqat fanlari o’qituvchilari va tadqiqotchilarining salohiyatini oshirish va

2) universitetlar, ilmiy-tadqiqot institutlari va oziq-ovqat sanoati o’rtasida hamkorlikning yangi va innovatsion shakllarini yaratish.

Bunga Yevropa Ittifoqining yuqori standartlariga muvofiq O’zbekiston universitetlarida oziq-ovqat fanlari o’qituvchilari va tadqiqotchilarining akademik va tadqiqot ko’nikmalarini modernizatsiya qilish va mustahkamlash, shuningdek, yangi ish o’rinlari yaratadigan va talabalar bandligini oshiradigan universitetlar va oziq-ovqat sanoati o’rtasidagi hamkorlikning yangi va o’zaro manfaatli strategiyalarini ishlab chiqish orqali erishiladi.
O’zbekiston ilmiy-pedagogik xodimlari Yevropa Ittifoqi oliy o’quv yurtlari laboratoriyalarida ichimlik suvidan qayta foydalanish, hayvonlar oqsillarini almashtirish uchun muqobil oziq-ovqat oqsili manbalarini ishlab chiqish, o’simlik oqsili va boshqa o’simlik mahsulotlarining hazm bo’lishi va ta’mini oshirish kabi barqaror oziq-ovqat ishlab chiqarish masalalarini hal qilish uchun ta’lim beriladi. Ularni kiritish uchun ma’lum vazifalar loyiha doirasida oldindan belgilangan tartibda bajariladi.

Aniq maqsadlar:

AnM1. Oziq-ovqat fani va texnologiyasining eng muhim sohalarini (IP3) qamrab oluvchi yuqori intensivlikdagi lagerlar(CAMP)da (yiliga bir marta ikki hafta davom etadigan) O’zbekistondan iqtidorli mutaxassislarni (loyihaning uch yilida> 75 mutaxassis) yillik ta’lim berish.

AnM2. Yevropa Ittifoqi universitetlarida o’qituvchilarni tayyorlash strategiyasidan foydalangan holda O’zbekiston hamkorlaridan professor-o’qituvchilar, ilmiy xodimlar va aspirantlarni tayyorlash. Maqsad O’zbekistonlik yosh mutaxassislarni Yevropa Ittifoqi universitetlariga qabul qilish bo’lib, u yerda ular oziq-ovqat fani sohasidagi innovatsion va zamonaviy ta’lim, ilg’or laboratoriya amaliyoti va tadqiqot, ta’lim va oziq-ovqat sanoati o’rtasidagi bog’liqlikni mustahkamlash uchun innovatsion yondashuvlar bilan tanishadilar (IP 4).

AnM3.  Universitetlar, ilmiy-tadqiqot institutlari va oziq-ovqat kompaniyalari o’rtasidagi hamkorlikni barqaror rivojlantirish uchun innovatsion yondashuvni o’rnatish. Bunga quyidagi to’rtta tadbir orqali erishiladi:

AnM3.1. Ta’lim, tadqiqot va biznes o’rtasidagi sinergiyaga ustuvor ahamiyat beradigan bakalavriat va magistratura amaliyotlariga yangi va innovatsion yondashuvni ishlab chiqish (IP5).

AnM3.2.  Akademik hamkorlik uchun “Oziq-ovqat fani va texnologiyasi bo‘yicha ilg‘or mavzular klasteri”ni tashkil etish, bu yerda Yevropa Ittifoqida o’quv kursini o’tgan o‘qituvchilar sanoat mutaxassislarini tayyorlaydilar.

AnM3.3.  Loyiha yakunida “O’zbekiston oziq-ovqat fanlari va texnologiyalari jamiyati”ni tashkil etish, bu sanoat, ilmiy doiralar va tadqiqotchilarni O’zbekistondagi oziq-ovqat tarmog’ ining zamonaviy va kelajakdagi murakkab muammolarini hal etish hamda Yevropa Ittifoqi oliy ta ‘lim muassasalari bilan yaqin hamkorlikni saqlab qolish uchun birlashtirish uchun asosiy platforma bo’ ladi.

AnM3.4. Oziq-ovqat sanoati uchun innovatsion yechimlarni ishlab chiqishga qaratilgan Startup Accelerator dasturini yaratish. Bu 6 oylik akseleratsion dastur bo’lib, yosh innovatorlarga oziq-ovqat fanlari bo’yicha innovatsion startapini yaratish va rivojlantirish uchun mahalliy ta’lim va murabbiylik orqali imkoniyatlarni kengaytirish uchun mo’ljallangan.

Uzoq muddatli istiqbol va kelajakdagi harakatlar:

  • Har bir loyiha yilida bitta CAMP (O’zbekistonda 1 va 3-CAMP; Ispaniyada 2-CAMP). Ishtirokchilarning umumiy soni 75 nafar talaba. Davomiyligi – 2 hafta.
    ⦁ 7 nafar tadqiqotchi, 6 nafar o‘qituvchi, 10 nafar doktorantni Yevropa Ittifoqi universitetlarida: Kopengagen universiteti, Daniya va Ekstremadura universiteti, Ispaniyada o‘qitish. Ishtirokchilarning umumiy soni – 23. Davomiyligi – 3 oygacha (1-3 kurs).
    ⦁ Talabalarning mahalliy korxonalarda amaliyot o’tash dasturining rejasi (3-yil).
    ⦁ Oziq-ovqat korxonalari ilmiy-texnik xodimlari uchun oziq-ovqat fani va texnologiyasi bo’yicha yuqori ixtisoslashtirilgan kurslar uchun o’quv materiallari “Oziq-ovqat fanlari va texnologiyasi bo’yicha ilg’or mavzular klasteri” (2 kurs).
    ⦁ Yangi “O’zbekiston oziq-ovqat fanlari va texnologiyalari jamiyati”ning dastlabki Ustavi (2-yil).
    ⦁ Startaplar uchun ilmiy akseleratsiya dasturi (2-yil).
    ⦁ Urganchdagi loyiha ichidagi konferensiya (2-kurs).
    Buxoroda oziq-ovqat fani va texnologiyasi bo’yicha “Le Grand Finale” yakuniy konferensiyasi (3-kurs).

MODERNIZATSIYA

O’zbekistonda mahalliy va mintaqaviy hokimiyat organlari tomonidan qo’llab-quvvatlanadigan asosiy ustuvorliklar qatoriga yosh mutaxassislarni tayyorlash, shuningdek, EI standartlariga muvofiq instruktorlarni tayyorlash orqali salohiyatni oshirish yo’li bilan oziq-ovqat sektorini modernizatsiya qilish, oziq-ovqat fanlari sohasidagi ta’limni modernizatsiya qilish orqali ta’lim, tadqiqot va oziq-ovqat sanoati o’rtasidagi uchburchakni bog’lashning innovatsion yondashuvlarini kuchaytirish kiradi.

ECAMPUZ

faoliyati oliy o’quv yurtlarida oziq-ovqat fanlari va texnologiyalari bo’yicha ta’limni mustahkamlashga qaratilgan bo’lib, xalqaro miqyosda barqaror hamkorlikni yo’lga qo’yish va milliy miqyosda oziq-ovqat fanlari va texnologiyalari salohiyatini oshirishga alohida e’tibor qaratgan holda ta’lim, tadqiqot va sanoatni birlashtirish uchun innovatsion yondashuvlarni ishlab chiqishga qaratilgan.
Tizim darajasida uzoq muddatli ta’sir sifatida loyiha O’zbekistondagi universitetlar va oziq-ovqat sanoati, shuningdek, Yevropa Ittifoqi va O’zbekiston universitetlari o’rtasida o’zaro manfaatlarga asoslangan mustahkam hamkorlikni yo’lga qo’yishga qaratilgan.
Результаты проекта ECAMPUZ окажут непосредственное влияние на работу современных лабораторий, технологий, установленных в пищевой промышленности в УЗБ, и, как ожидается, увеличат количество новых инвестиций для создания пищевых предприятий.
ECAMPUZ loyihasining natijalari O’zbekistonda oziq-ovqat sanoatida o’rnatilgan zamonaviy laboratoriyalar, texnologiyalar ishiga bevosita ta’sir qiladi va kutilganidek oziq-ovqat korxonalarini tashkil etish uchun yangi sarmoyalarni oshiradi.